فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 46 (تابستان 1402)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 46 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جمشید لک، محمدرضا پورعلی*، رضا فلاح، مهدی مران جوری صفحات 5-26

    هدف پژوهش:  

    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر کیفیت گزارشگری مالی بر احتمال وقوع پولشویی در شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش این تحقیق میدانی (پیمایشی) و از نوع مقطعی بوده و نمونه آماری مشتمل بر 156 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران می باشند. در این پژوهش برای سنجش احتمال وقوع پولشویی از دستورالعمل نظارت سازمان بورس اوراق بهادار تهران با عنوان چک لیست ارزیابی مقررات مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم در بازار سرمایه و سایر منابع داخلی و خارجی استفاده شده است. در این مجموعه سه دسته چک لیست شامل موارد زیر آمده است: دسته اول: قانون اصلاح قانون مبارزه با پولشویی؛ دسته دوم: آیین نامه اجرایی قانون تامین مالی تروریسم و دسته سوم: دستورالعمل ها. برای سنجش کیفیت گزارشگری مالی نیز با استفاده از روش کیفی و امتیازی بر مبنای داده های کمی همانند تحقیق برام و بیست اقدام شد. بدین منظور32 شاخص کیفی را برای سنجش چهارمولفه مربوط بودن، قابل اتکا بودن، قابل فهم بودن وقابل مقایسه بودن و6 شاخص کیفی برای بررسی محدودیت های گزارشگری مالی در نظر گرفته شد.

    یافته های پژوهش:

     نتایج بررسی فرضیه ها نشان دادکه افزایش کیفیت گزارشگری مالی موجب کاهش احتمال وقوع پولشویی می شود. نتایج این پژوهش همچنین نشان داد که ویژگی های کیفیت گزارشگری مالی شامل ارایه مفید اطلاعات با دو زیرمجموعه قابل فهم بودن و قابل مقایسه بودن و مفید بودن اطلاعات با دو زیرمجموعه مربوط بودن و قابل اتکا بودن همگی موجبات کاهش احتمال وقوع پولشویی را فراهم می نمایند.

    کلیدواژگان: پولشویی، احتمال شناسایی پولشویی، ویژگی کیفی گزارشگری مالی
  • بهاره جمشیدی نوید، مهرداد قنبری*، بابک جمشیدی نوید، کیوان کاکابرایی صفحات 27-44
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر نقش سوگیری شناختی مدیران است. پژوهش حاضر، از نوع توصیفی و به لحاظ هدف از نوع کاربردی-توسعه ای و از لحاظ گردآوری داده ، میدانی محسوب می شود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل خبرگان به تعداد 11 نفر و در بخش کمی شامل مدیران شرکت های بورس اوراق بهادار از سال 1400-1396 می باشد. تعداد کل شرکت ها بر اساس آمار دریافت شده 105 شرکت است که از میان آن ها تعداد 50 شرکت به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه و پرسشنامه بوده و با استفاده از روش تحلیل کیفی داده بنیاد و حداقل مربعات جزیی، داده های پژوهش تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد مولفه های سرمایه فکری، فعالیت های ذهنی ناخودآگاه و سبک های تصمیم گیری بر سوگیری شناختی مدیران تاثیرگذارند. همچنین مولفه های سوگیری شناختی مدیران، فرایندهای ارزیابی شناختی اولیه و ثانویه و سوگیری اطلاعات منفی نیز بر توانمندسازی مدیران تاثیرگذارند. در نهایت نشان داده شد که توانمندسازی مدیران منجر به ارزیابی عملکرد می شود.
    کلیدواژگان: سوگیری شناختی مدیران، ارزیابی عملکرد، بورس اوراق بهادار تهران، رویکرد آمیخته
  • حمید خاوری، علی اکبر فرزین فر*، حسین جباری، رحمان ساعدی صفحات 45-64

    استفاده از دقیق ترین استاندارد ها، منجر به ایجاد فشار و تنش بر حسابرسان می شود. ازآنجا که تاکنون در حوزه مدل سازی ساختاری تفسیری پژوهش قابل اعتنایی در رابطه با مدیریت تنش حسابرسان ارایه نشده است، هدف از انجام این مطالعه، مدل سازی ساختاری تفسیری عوامل موثر بر مدیریت تنش حسابرسان بوده است. این مطالعه بر اساس هدف کاربردی و از منظر روش در حوزه مطالعات توصیفی از نوع پیمایشی قرار دارد. شناسایی عوامل موثر بر مدیریت تنش حسابرسان از طریق مرور نظام مند پژوهش ها در دوره زمانی 1393 تا 1401 و مصاحبه های نیمه ساختاریافته بر پایه اشباع نظری با اساتید حوزه مدیریت رفتار سازمانی، حسابداری و روانشناسی انجام گرفت. روایی و پایایی مصاحبه ها به ترتیب با روش روایی محتوای نسبی و شاخص کاپای کوهن تایید شد. به منظور مدل سازی عوامل موثر بر مدیریت تنش حسابرسان از نظرات 36 نفر از خبرگان حوزه حسابداری و مالکان و مدیران موسسات حسابرسی آشنا و مطلع با موضوع پژوهش با روش نمونه گیری هدفمند و به کمک پرسشنامه استفاده شد. روایی و پایایی پرسشنامه به ترتیب با بهره گیری از روایی محتوا و روش آزمون- پس آزمون تایید شد. کدگذاری داده های حاصل با استفاده از نرم افزار Atlas ti منجر به شناسایی 14 عامل موثر بر مدیریت تنش حسابرسان شد. مدل سازی عوامل شناسایی شده با روش ساختاری تفسیری منجر به تشکیل هفت سطح گردید که پیچیدگی های حسابرسی، فرهنگ سازمانی سازنده و روابط بین فردی اثرگذارترین و واکنش تطبیقی اثر پذیرترین عوامل بودند.

    کلیدواژگان: تنش حسابرسان، مدل سازی ساختاری تفسیری، موسسات حسابرسی
  • یاسر شیرزادی، مهران متین فرد*، محمد حسنی صفحات 65-88
    مدیریت سود همواره یکی از حوزه های مهم ادبیات حسابداری به شمار می رود. مدیران همواره ابزارهایی در اختیار دارند،که از طریق آن ها می توانند سود بنگاه تحت مدیریت خود را دستکاری نمایند. یکی از این ابزار و روش ها تغییر طبقه بندی است. هدف این پژوهش بررسی تغییر طبقه بندی هزینه ها در شرکت های با عرضه های عمومی اولیه در بورس اوراق بهادار تهران و ارتباط آن با  بازده پس از عرضه است. برای همین منظور نمونه ای متشکل از 70 عرضه عمومی اولیه طی سال های 1383 تا 1398 با استفاده از رگرسیون چند گانه و با استفاده از الگوی داده های مقطعی مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین هزینه های غیرعملیاتی و سود عملیاتی غیرمنتظره در سال قبل از عرضه، ارتباط مثبت و با تغییرات در آن، ارتباط منفی وجود دارد. بطور کلی یافته های پژوهش حاکی از آن است که شرکت های با عرضه عمومی اولیه در بورس اوراق بهادار تهران، در سال قبل از عرضه به عموم در تغییر طبقه بندی هزینه ها درگیر شده و سود عملیاتی خود را متورم می نمایند؛ اما این درگیر شدن در تغییر طبقه بندی هزینه ها در سال قبل از عرضه اثری بر بازده سهام پس از عرضه عمومی ندارد.
    کلیدواژگان: تغییر طبقه بندی، عرضه عمومی اولیه، مدیریت سود، بازده سهام پس از عرضه عمومی اولیه
  • محمد محمدی، مجید عظیمی یانچشمه*، مریم فرهادی، مسعود فولادی صفحات 89-114
    مسیله بهینه سازی رابطه میانگین - واریانس بازده سهام به یکی از بحث های مهم در نظریه مالی و معیار نسبتا محبوبی برای سنجش خطر تبدیل شده است. انتخاب میانگین - واریانس بازده سبد سرمایه گذاری، در جستجوی بهترین تخصیص ثروت در میان انواع برگ هایی بهادار است تا بتواند به مبادله بهینه میان خطر و بازده انتظاری سرمایه گذاری در یک افق زمانی ثابت دست یابد. مبادله میانگین واریانس در دوره های که احساسات سرمایه گذار قوی است همبستگی منفی بین بازده سهام و تغییرات نوسانات به وجود می آورد، و بازده مورد انتظار بازده سهام به طور مثبت با واریانس شرطی بازده در دوره ای که احساس سرمایه گذار ضعیف است مرتبط است. هدف این پژوهش ارایه مدلی مبتنی بر احساس سرمایه گذار و رابطه میانگین واریانس بازده سهام می باشد. جامعه آماری این پژوهش را شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تشکیل می‏دهد که بر اساس روش حذفی سیستماتیک، تعداد 112 شرکت طی سال های 1400-1394 به عنوان حجم نمونه انتخاب شده است. روش گردآوری ‏اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی می باشد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از مدل رگرسیونی چندمتغیره ارایه شده در پژوهش به کمک نرم افزار‏استتا و ایویوز انجام شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیات ‏پژوهش نشان داد که رابطه بین واریانس پیش بینی شده سهام و میانگین بازده سهام رابطه مثبت و معنی داری داشتند. باتوجه به نتایج به دست آمده مشاهده گردید که واریانس آتی بازده سهام که از روش گارچ حاصل شده است تحت تاثیر احساس سرمایه گذار شدت پذیرفته است. اثر تعدیلگری احساس سرمایه گذار به این صورت بود که منجر به افزایش اثر مثبت واریانس پیش بینی شده آتی بر میانگین سهام بود. ازاین رو، فرضیه دوم مورد پذیرش قرار گرفته است. اما اثر واریانس پیش بینی نشده آتی سهام بر روی میانگین بازده سهام به شدت منفی بوده و تحت تاثیر احساسات سرمایه گذار نیز نیست. ازاین رو، فرضیه سوم پژوهش رد می شود.
    کلیدواژگان: احساس سرمایه گذار، میانگین واریانس، بازده سهام
  • مرضیه مومنی، علی ذبیحی* صفحات 115-142
    استرس مرتبط با شغل در تبیین طیف وسیعی از رفتارها و نگرش ها در محیط های کارحسابرسی پراسترس مهم است. فرسودگی شغلی به عنوان یک سندرم استرس ناکارآمد، انتظار می رود ابعاد اخلاقی حسابرسان را تحت تاثیر قراردهد. بنابراین هدف این پژوهش رویکرد مدل معادلات ساختاری در آزمون ابعاد اخلاقی حسابرسان تحت تاثیر فرسودگی شغلی و هوش معنوی می باشد. جامعه آماری پژوهش حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی بخش خصوصی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران در سال 1400 می باشد. برای محاسبه تعداد نمونه انتخابی از روش بارکلای و همکاران استفاده شد,.که تعداد 260 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه استاندارد و برای مدل سازی و آزمون فرضیه ها از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزاراسمارت PLS استفاده گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که فرسودگی شغلی بر ابعاد اخلاقی حسابرسان از جمله صداقت و درستی, شایستگی و بی طرفی حسابرسان تاثیر منفی و معناداری دارد همچنین در این پژوهش به بررسی تاثیر فرسودگی شغلی بر ابعاد اخلاقی با توجه به نقش تعدیلی هوش معنوی پرداخته شد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که هوش معنوی تاثیر منفی فرسودگی شغلی بر صداقت و درستی حسابرس را تعدیل می کند اما هوش معنوی تآثیرمنفی فرسودگی شغلی بر شایستگی و بی طرفی حسابرس را تعدیل نمی کند.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، صداقت و درستی، شایستگی، بی طرفی، هوش معنوی، حسابرس
  • فرهاد حکیمی، شمسی کاظمی* صفحات 143-160

    بدست آوردن تراکنش های بانکی مودیان برای ایجاد دقت، سرعت و سهولت در رسیدگی های مالیاتی برای سازمان امور مالیاتی قریب چندین دهه جزء آمال و اهداف بود و حال که این مهم در اجرای قسمت 2  از بند پ ماده 169 مکرر ق.م.م مصوب 1394 به وجود آمده است، مجددا به نظر می رسد مشکلاتی در این جهت وجود دارد. لذا در این مقاله با رویکرد توصیفی- تحلیلی سعی در بررسی و واکاوی شرایط حال حاضر در رسیدگی به تراکنش های بانکی شده است و با دیدی نقادانه و با تاکید بر این که تراکنش های بانکی یک سند رسمی و مدرک موید می باشد، اعلام گردیده که آن سند به خودی خود مثبت درآمد نبوده و نیازمند مدرک تکمیلی است. بنابراین به لحاظ قانونی درخصوص تراکنش های بانکی نامشخص، شمولیت مالیاتی آنان خالی از اشکال نیست و در این خصوص با یک خلاء قانونی مواجه هستیم. برای حل این مسیله پیشنهاد گردید، تحت عنوان لایحه ای الحاقی (تبصره 4 ماده 147 قانون مالیات های مستقیم)، دال بر ایجاد این حق و لزوم تحریر آیین نامه ای در این خصوص توسط سازمان امور مالیاتی، به تصویب مجلس محترم شورای اسلامی برسد.

    کلیدواژگان: آیین نامه و بخشنامه، تراکنش بانکی، سند رسمی و مدرک موید، مواد 169 و 169 مکرر ق.م.م
|
  • Jamshid Lak, Mohammadreza Poorali *, Reza Fallah, Mehdi Maranjori Pages 5-26

    The purpose of the research:

     The main purpose of this study is to investigate the effect of financial reporting quality on the probability of money laundering in manufacturing companies listed on the Tehran Stock Exchange.

    Research Methodology

    The method of this research is field (survey) and cross-sectional, and the statistical sample consists of 136 member companies of Tehran Stock Exchange. In this research, to measure the possibility of money laundering, the monitoring instructions of the Tehran Stock Exchange Organization with the title of Checklist for the Evaluation of Anti-Money Laundering and Financing of Terrorism in the Capital Market and other domestic and foreign sources have been used. In this collection, there are three categories of checklists including the following: First category: the law to amend the anti-money laundering law; The second category: the executive regulations of the terrorism financing law and the third category: instructions. To measure the quality of financial reporting, a qualitative and scoring method was used based on quantitative data, similar to Bram and Bissett's research. For this purpose, 32 qualitative indicators were considered to measure the four components of relevance, reliability, comprehensibility, and comparability, and 6 qualitative indicators were considered to examine the limitations of financial reporting.

    Research findings

    The results of the hypothesis investigation showed that increasing the quality of financial reporting reduces the probability of money laundering. The results of this research also showed that the quality features of financial reporting, including the useful presentation of information with two subsets of comprehensibility and comparability, and the usefulness of information with two subsets of relevance and reliability, all contribute to reducing the probability of money laundering.

    Keywords: Money Laundering, Probability of Detecting Money Laundering, Qualitative Feature of Financial Reporting
  • Bahareh Jamshidinavid, Mehrdad Ghanbari *, Babak Jamshidinavid, Keyvan Kakabarai Pages 27-44
    The purpose of this research is to investigate the impact of the cognitive bias of managers. The current research is descriptive and applied-developmental in terms of purpose, and field-based in terms of data collection. The statistical population in the qualitative section includes 11 experts and in the quantitative section it includes managers of stock exchange companies from 2016-2018. The total number of companies based on the received statistics is 105 companies, of which 50 companies were selected by random sampling. The tools of data collection were interviews and questionnaires, and the research data were analyzed using the qualitative data analysis method of foundation and partial least squares. The results of the research showed that the components of intellectual capital, unconscious mental activities, and decision-making styles affect managers' cognitive bias. Also, the components of managers' cognitive bias, primary and secondary cognitive evaluation processes, and negative information bias also affect managers' empowerment. Finally, it was shown that empowering managers leads to performance evaluation.
    Keywords: Managers' Cognitive Bias, Performance Evaluation, Tehran Stock Exchange, Mixed Approach
  • Hamid Khavari, AliAkbar Farzinfar *, Hossein Jabari, Rahman Saedi Pages 45-64

    The need of using the most accurate standards, put heavy pressure on auditors', Since in the field of interpretative structural modeling, no significant research has been presented in relation to auditors' tension management, The purpose of this study was to interpretive structural modeling of factors affecting auditors' stress management. This study is based on the applied purpose and in terms of method in the field of descriptive survey studies. Identifying the factors affecting auditors' stress management was done through a systematic review of research in the perioud 1393 to 1401 and semi-structured interviews based on theoretical saturation with professors in the field of organizational behavior management, accounting and psychology. The validity and reliability of the interviews were confirmed by the method of relative content validity and Kappa Cohen index, respectively. In order to model the factors affecting auditors' stress management, the opinions of 36 accounting experts and owners and managers of auditing firms familiar with the research topic were used by target sampling method with the help of a questionnaire. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed by content validity and test-post-test method, respectively. The coding of the obtained data using Atlas ti software led to the identification of 14 factors affecting auditors' stress management. Modeling the factors identified by the interpretive structural method led to the formation of seven levels, of which audit complexity, effective organizational culture, and interpersonal relationships were the most effective and adaptive responses the most impressionable indicator.

    Keywords: Stress Auditors, ISM, Auditing Institutions
  • Yasser Shirzadi, Mehran Matinfard *, Mohammad Hassani Pages 65-88
    Earnings management has always been one of an important area of accounting Literature. Manager's alwals have the tools at their disposal, through which they can manipulate firm earning under their management. One of this the tools and methods is classification shifting. The purpose of this study is to investigate the expenses classification shifting in firm with initial public offerings on the Tehran Stock Exchange and its relationship with post-offer returns. For this purpose, a sample consisting of 70 initial public offerings during the years 2004 to 2019 was examined using cross-sectional regression using the ordinary least squares method. Findings show that there is a positive relationship between non-operating expenses and unexpected operating Earnings in the year before IPO and a negative relationship with changes in its. In general, the research findings indicate that the firm with initial public offerings on the Tehran Stock Exchange, in the year before the public offering, are engaged in expenses classification shifting and inflate their operating Earnings; but this Earnings management has no effect on post-IPO returns.
    Keywords: Classification Shifting, Initial Public Offering (IPO), Earnings Management, Post IPO Return
  • Mohamad Mohamadi, Majid Azimiyancheshmeh *, Maryam Farhadi, Masoud Fuladi Pages 89-114
    The problem of optimizing the mean-variance relationship of stock returns has become one of the important discussions in financial theory and a relatively popular measure for measuring risk. Choosing the mean-variance return of the investment portfolio is in search of the best allocation of wealth among various types of securities in order to achieve the optimal trade-off between the risk and the expected return of the investment in a fixed time horizon. The mean-variance trade-off in periods when investor sentiment is strong produces a negative correlation between stock returns and volatility changes, and the expected return of stock returns is positively related to the conditional variance of returns in periods when investor sentiment is weak. The aim of this research is to present a model based on investor sentiment and the average variance relationship of stock returns. The statistical population of this research consists of the companies accepted in the Tehran Stock Exchange, based on the systematic elimination method, 112 companies were selected as the sample size during the years 1394-1400. The method of collecting information is library and field. Data analysis was done using the multivariable regression model provided in the research with the help of Stata and Eviuse software. The results of the research hypotheses test showed that the relationship between the expected stock variance and the average stock return had a positive and significant relationship. According to the obtained results, it was observed that the future variance of stock returns obtained from the Garch method is strongly influenced by investor sentiment. The moderating effect of investor sentiment was such that it led to an increase in the positive effect of the expected future variance on the average stock. Therefore, the second hypothesis has been accepted. But the effect of the future unpredicted stock variance on the average stock return is extremely negative and is not influenced by investor sentiments. Therefore, the third hypothesis of the research is rejected.
    Keywords: Investor Sentiment, Average Variance, Stock Returns
  • Marzieh Momeny, Ali Zabihi Zarinkolai * Pages 115-142
    Job-related stress is important in explaining a wide range of behaviors and attitudes in stressful audit work environments. Burnout, as a dysfunctional stress syndrome, is expected to affect auditors' professional ethics. Therefore, the purpose of this research is the structural equation model approach in testing the ethical dimensions of auditors under the influence of job burnout and spiritual intelligence. Barclay et al.'s method was used to calculate the number of selected samples, and 260 people were selected as the sample size. A standard questionnaire was used to collect research data, and structural equation method was used for modeling and testing hypotheses using SmartPLS software. The results of this research showed that job burnout has a negative effect on the ethical dimensions of auditors, including honesty and integrity, competence and impartiality of auditors. Also, in this research, the effect of job burnout on ethical dimensions was investigated with regard to the moderating role of spiritual intelligence. The results of the research indicated that spiritual intelligence moderates the negative effect of job burnout on the honesty and integrity of the auditor, but spiritual intelligence does not moderate the negative effect of job burnout on the competence and impartiality of the auditor.
    Keywords: burnout, Spiritual intelligence, Professional Ethics, Honesty, Integrity, Competence, Neutrality.Auditor
  • Farhad Hakimi, Shamsi Kazemi * Pages 143-160

    Obtaining taxpayers' banking transactions to create accuracy, speed, and ease of tax returns has been an aspirations and goals for the tax administration for decades and now this important issue has arisen in the implementation of part 2 of paragraph P of the repeated article 169 of the Law on Direct Taxes approved in 1394, again it seems that there are problems in this direction. Therefore, in this article, with a descriptive-analytical approach, an attempt has been made to study and analyze the current situation in handling banking transactions. That document is not in itself a proof of income and requires a supplementary degree. Therefore, legally, in the case of unspecified banking transactions, their tax liability is not without its drawbacks, and we face a legal vacuum in this regard. To resolve this issue, it was suggested that, under the title of an additional bill (Note 4 of Article 147 of the Law on Direct Taxes), indicating the creation of this right and the need to write a regulation in this regard by the Tax Affairs Organization, to be approved by the Islamic Consultative Assembly.

    Keywords: Regulations, Circulars, Banking Transaction, Official Document, Certifying Document, Repeated Articles 169, 169 of the Law on Direct Taxes